Maak kennis met Marly, wijkverpleegkundige bij Azora!
30 januari is het ”De Dag van het Werkplezier in de zorg” daarom willen wij graag de zorgsector in het zonnetje zetten. Voor deze speciale dag hebben wij een interview mogen afnemen met een medewerker van Azora, Marly Sikkes. In dit verhaal lees je verder over Marly haar ervaring met het werken in de zorg.
Sinds vorig jaar april werkt Marly bij Azora als wijkverpleegkundige. Haar werkdagen zijn erg afwisselend. Zo is ze continue bezig met het kijken en versterken van de eigen mogelijkheden van haar clienten. Op deze manier kunnen zij de eigen regie en zelfredzaamheid behouden. Mensen willen in deze tijd niet meer dat er ‘’voor ze gezorgd wordt’’, maar ‘’met ze gezorgd wordt’’. Daarom kijken ze veel vooral naar hoe zij zo lang mogelijk zelfredzaam kunnen blijven.
Azora is gevestigd in de Oude IJsselstreek en in Montferland. Zelf werkt Marly in de regio Montferland. Als wijkverpleegkundige werkt ze samen in een groot team met veel verschillende specialisaties, maar met uiteindelijk allemaal hetzelfde doel en dat is om de cliënt te helpen. Als wijkverpleegkundige bekijkt Marly welke hulp de cliënt nodig heeft en wie daar het beste voor ingezet kan worden. In haar rol als wijkverpleegkundige heeft ze persoonlijk en intensief contact met de cliënten thuis. Samen met hen kijkt ze naar wat er nodig is om de eigen mogelijkheden te versterken. Dit doet ze door samen met de cliënt op zoek te gaan naar oplossingen die bijdragen aan het behouden van eigen regie en zelfredzaamheid. Dit gaat niet alleen over de inzet van zorghandelingen, maar ook over samenwerken met andere disciplines. Daarnaast mag ze als wijkverpleegkundige zorg indiceren. Dit houdt in dat ze een onderbouwing maakt waarom zorg nodig is. Marly is eigenlijk continu bezig met het begeleiden en het coördineren van zorg. Daarbij kijkt ze ook naar het voorkomen van zorg, het inzetten van zorgtechnologie en het stimuleren van eigen regie en zelfredzaamheid.
Voor Marly is het werken in de zorg speciaal, omdat ze echt contact met de mensen heeft, ze kan helpen en een luisterend oor kan bieden. De afwisseling in de zorg maakt het werk voor haar uitdagend want geen dag is hetzelfde. Je komt bij mensen thuis, maar niemand is hetzelfde en iedereen heeft een andere benadering nodig. Daarvoor moet je vaak creatieve ideeën of oplossingen bedenken om hen zo goed mogelijk te helpen. Soms moet je werken in kleine ruimtes, met minder materiaal en dan moet je soms creatief nadenken.
Marly dacht van te voren dat het werk in de thuiszorg mogelijk solistisch zou zijn en daar zag ze een klein beetje tegenop, maar je bent niet alleen. Je werkt echt samen met jouw team en daar heb je veel onderling contact. Ook heb je veel contact met huisartsen, gemeenten, welzijnsorganisaties en andere disciplines in mijn werkgebied. Als wijkverpleegkundige ben je echt een verbindende factor binnen de wijk.
Het team van Zorg Thuis is een heel hecht team, dat betrokken is en veel contact heeft met elkaar. De collega’s hebben veel voor elkaar over en dat geeft binnen het team veel werkplezier. Er worden regelmatig leuke teamactiviteiten georganiseerd, zoals een bbq en een kerstborrel.
Binnen Azora worden de wijkverpleegkundigen ook meegenomen bij beslissingen die op beleidsniveau gemaakt worden. Er wordt aan hen gevraagd om mee te denken en er wordt niet zomaar iets beslist. Je wordt als medewerker binnen Azora echt gezien. Dat vind ze erg fijn.
Wat ze tegen ons zei, toen we aan haar vroegen wat zij mensen die twijfelen om in de zorg te werk wil meegeven? Doen! Je krijgt er heel veel voor terug. Het klinkt heel cliché, maar het is wel zo. Je hebt heel veel persoonlijk contact met mensen en geen dag is hetzelfde.