- Doe je huiswerk
Voordat je begint met het maken van je videosollicitatie, is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf waar je solliciteert. Bezoek hun website, bekijk hun sociale media-accounts en lees artikelen over het bedrijf om meer te weten te komen over hun cultuur, waarden en missie. Dit helpt je niet alleen bij het formuleren van je boodschap, maar laat ook zien dat je gepassioneerd en toegewijd bent aan het bedrijf.
- Kies de juiste locatie en achtergrond
Kies een rustige, goed verlichte locatie zonder afleidingen, zoals huisdieren of achtergrondgeluiden. Zorg ervoor dat de achtergrond professioneel oogt. Dit kan bijvoorbeeld een neutrale muur zijn, of een boekenkast met enkele professionele boeken. Het belangrijkste is dat de achtergrond niet afleidt van wat je zegt.
- Bereid je goed voor
Maak een lijst van de belangrijkste dingen die je wilt bespreken in je video. Hierdoor voorkom je dat je afgeleid raakt en zorgt ervoor dat je de belangrijkste punten behandelt. Oefen je presentatie meerdere keren, zodat je zelfverzekerd bent en een natuurlijke indruk maakt tijdens het opnemen.
- Maak het persoonlijk
Een van de grootste voordelen van een videosollicitatie is dat je je persoonlijkheid kunt laten zien. Vertel iets over jezelf, wat je drijft, wat je leuk vindt aan de functie en waarom je geschikt bent voor de job. Zorg ervoor dat je oprecht bent en dat je jezelf niet anders voordoet dan je bent.
- Houd het kort en bondig
Een videosollicitatie moet niet langer zijn dan twee tot drie minuten. Zorg ervoor dat je je boodschap beknopt en to the point houdt. Wees duidelijk en concreet, en vermijd te veel vakjargon of complexe zinnen.
- Let op je uiterlijk en stemgebruik
Kleed je zoals je zou doen als je naar een fysiek sollicitatiegesprek zou gaan. Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet en dat je kleding past bij de functie waarvoor je solliciteert. Let ook op je stemgebruik, spreek duidelijk en vermijd te veel herhalingen of stopwoorden.